Om Backa Kåken
Vilka är ni som står bakom initiativet och föreningen?
Backa Kåken är en ideell förening som sedan hösten 2023 mobiliserat kring att gemensamt äga och utveckla det fd fängelset på Kirseberg. Vi har haft hundratals samtal med boende, föreningar, arkitekter och tjänstepersoner och är inspirerade av liknande initiativ i Sverige och internationellt. I våra nätverk finns bred kompetens kring kooperativ finansiering, arkitektur och verksamhetsutveckling med stor lokalkännedom och massor av kärlek till Malmö. Du kan läsa mer om föreningen under fliken i menyn ”Om Backa Kåken”.
Styrelsen:
- Tom Roodro – Ordförande
- Nils Phillips – Kassör
- Sandra Björklund Qvarfordt – Sekreterare
- Britt Jürgensen – Styrelseledamot
- Matilda Regell – Styrelseledamot
- Ellen Aurell – Styrelseledamot
- Staffan Ekman – Styrelseledamot
Varför vill ni köpa fängelset?
Det finns många anledningar till varför! Bland annat för att….
Öppna upp byggnaden och kvarteret – Efter nära ett sekel av otillgänglighet har vi möjlighet att omvandla platsen till ett öppet, levande och inkluderande kvarter för Malmöbor och besökare.
Återbruka istället för att riva – Att renovera och ge nytt liv åt gamla byggnader minskar miljöpåverkan och visar på hållbart stadsbyggande.
Skapa värde lokalt – Istället för vinstutdelning, återinvesterar vi lokalt och kan prioritera sociala, kulturella och miljömässiga värden för denna och kommande generationer.
Skapa en demokratisk stadsutveckling – Som medlemmar och delägare får vi möjlighet att utveckla platsen tillsammans. Detta är inte bara viktigt i förhållande till fängelset, vi tror att det är viktigt att öva upp vår föreställningsförmåga, stärka delaktigheten i stadsutvecklingen och visa vilken rätt och möjlighet var och en har till inflytande i sin livsmiljö.
Bevara kulturarv – Fängelset är en viktig del av vår stadsbild och historia. I stället för att radera det förflutna kan vi tillsammans skriva ett nytt kapitel. Tänk till exempel på alla gathusen på Kirseberg, hade det inte varit för alla de som organiserade sig och mobiliserade på 70-talet hade nästan alla varit rivna idag. Nu finns de kvar för allmän beskådan och har blivit en ovärderlig del av Malmös och Kirsebergs historia och arv.
Skapa plats – Vi vill skapa ekonomiskt tillgängliga platser och ytor för olika människor och verksamheter. Vi ser att t.ex. ateljéhyrorna har stigit i Malmö de senaste åren, och genom att utveckla ett alternativ som vi äger tillsammans skapar vi ekonomisk tillgänglighet och långsiktighet. Vi vill också skapa en plats för gemenskap, solidaritet, samhörighet och möten där alla kan mötas på samma villkor.
Vad vill ni göra med fängelset?
Föreningen Backa Kåken vill köpa loss fängelsekvarteret och öppna upp det för allmänheten i form av ett kreativt, kulturellt och socialt center. Vi bjuder in alla som är intresserade av att vara med att skapa och utforma platsen. Målet är att fängelset ska inhysa verksamheter som speglar Malmös mångfald där barn, unga och vuxna kan använda samma plats på olika sätt. Tänk dig en urban allemansrätt där alla får vara, alltså den totala motsatsen till fängelse!
Under det senaste året har Backa Kåken träffat hundratals personer, Kirsebergsbor och Malmöbor, som har uttryckt behov och drömmar om att fängelset ska inhysa allt från verkstäder, ateljéer, kontor, café och restaurang, odling, vandrarhem och hunddagis. Det har visat sig svårt för marknaden att hitta en bra lösning på vad som ska göras med fängelset, men där andra ser problem ser vi lösningar! De små cellerna kan bli privata ateljéer och de breda korridorerna kan bli gemensamma ytor där man möts.
Alltså – vitt och brett, både kommersiellt och ideellt, för privatpersoner, boende, småföretagare, föreningsliv och allt däremellan där grunden är det sociala, kreativa, mellanmänskliga med plats för möten och där grundtanken är att det ska vara öppet och tillgängligt för alla. En plats som ägs av de som verkar och vistas där.
Finns det andra exempel på liknande projekt?
Ja! Till exempel Kapsylen, Sågen i Svensköp, Oceanen, Småland Nation, Cyklopen, Hägerstensåsens kulturhus, Ställbergs gruva och Ifö Center är några svenska exempel.
Jag vill vara med!
Hur kan jag engagera mig?
Du kan bli medlem i föreningen Backa Kåken vilket kostar 50 kronor per år. Då får du bland annat komma på medlemsevenemang och du får rösträtt på vårt årsmöte!
Att sprida information om Backa Kåken till folk i din omgivning så att fler får reda på att vi finns, köper aktier och går med i föreningen hjälper också väldigt mycket. Vi behöver ambassadörer!
Har du kunskap, tankar eller idéer som Backa Kåken borde få höra? Vi behöver alltid engagerade personer med spetskompetens – kring fastigheter (köp och förvaltning), ekonomi, arkitektur, bygg och renovering, restaurering av gamla byggnader, miljö och klimat.
Vill du vara med på en unik resa? Hör av dig på info@backakaken.se eller kom på något av våra öppna möten!
När kan jag flytta in?
Det är tyvärr omöjligt att svara på i dagsläget då fängelsefastigheten ej är formellt till salu ännu.
När beslutet har tagits av Malmö stad kan försäljningsförhandlingar inledas. Därefter påbörjas detaljplan- och bygglovsprocesser. När försäljningsbeslut tagits och kommunala planeringsprocesser inletts kommer vi att kunna formulera en grov tidsplan.
Jag har en verksamhet, förening eller liknande som vill flytta in i fängelset – hur gör jag?
Vad kul! Vi har påbörjat dialog med personer, aktörer och verksamheter som är intresserade av att vara med oss på resan tills vi kan flytta in. Vi har också tagit fram ett formulär som man gärna får fylla i – både som en intresseanmälan och marknadsundersökning. Den hittar du här.
Om fängelset
Vad är fängelsets historia?
Kirsebergsanstalten öppnade 1914 och ersatte då det gamla fängelset i Malmöhus slott. Kirsebergsanstalten ritades av arkitekten Gustaf Lindgren som även ritade Härlanda fängelse i Göteborg och det byggdes efter principen med cellstraff där fångarna spenderade den största delen av dygnet inlåsta i sina celler, även kallat för Philadelphiasystemet. Kirsebergsanstalten hade runt 150 platser men hade i perioder, under de första decennierna, upp emot 300 fångar.
100 år senare, år 2014, meddelade Kriminalvården att de skulle stänga fängelset temporärt för renovering i juni 2015, eftersom det var gammalt och slitet och inte levde upp till moderna standarder och krav. Istället för att renovera fängelset beslutades 2016 att överlåta fängelset till Migrationsverket som såg över möjligheten att använda fastigheten som förvar. Det blev, som tur är, inte av.
2017 köptes fängelset (cellfängelset, de kringliggande byggnaderna och kvartersmarken) av MKB med avsikt att bygga bostäder, något som visade sig vara både svårt och dyrt att göra. I april 2025 meddelade MKB att de vill sälja hela fängelsefastigheten.
Hur kan fängelsekvarteret utvecklas?
Skyddsvärden
Fängelset har varit stängt i tio år och är över 100 år gammalt. Det finns därför behov av renoveringar även om det yttre skicket både på utsidan och insidan är förhållandevis bra i flera av fastigheterna. Fängelset är idag inte K-märkt, men enligt en utredning som gjorts av Malmö museer och Malmö stad är de äldsta byggnaderna på fängelseområdet (däribland cellfängelset) bevarandevärda då de är kulturhistoriskt värdefulla. Detta innebär att de äldre byggnaderna inte bör rivas eller förändras för mycket.
Vi vill inte radera fängelsets historia. Därför kommer vi att bland annat bevara några celler som de såg ut när fängelset var igång för att kunna visa de förhållanden som intagna levde i.
Byggnaderna
Totalt finns det 11 byggnader på fängelseområdet, utöver själva cellfängelset är det direktörsvillan (där vi hade projektkontor och möteslokal under 2024), underbefälsbostaden, förråd, garage, verkstäder, tvätteri, tingshuset och administrationsbyggnader. Dessa byggnader är byggda i olika etapper, ett par av dem samtidigt som fängelset byggdes och andra har byggts till senare, de är därför i olika skick. På grund av byggnadernas olika syften när de uppfördes är de också utformade på väldigt olika sätt – direktörsvillan och underbefälsbostaden är byggda som just bostäder. De andra byggnaderna av större, mer öppna ytor än vad fängelset gör. Kort sagt kan man alltså säga att fängelset kan erbjuda alla typer av utrymmen – från små celler till stora verkstäder och garage.
På grund av byggnadernas olika syften när de uppfördes är de också utformade på väldigt olika sätt – direktörsvillan och underbefälsbostaden är byggda som just bostäder. De andra byggnaderna av större, mer öppna ytor än vad fängelset gör. Kort sagt kan man alltså säga att fängelset kan erbjuda alla typer av utrymmen – från små celler till stora verkstäder och garage. Detta möjliggör en mängd olika typer av verksamheter som har olika krav på ytor.
Utomhusytan
Den största delen av marken runt fängelset är asfalterad och med växtlighet som tagit sig igenom. Det finns några få utomhusceller som användes för intagnas raster. När fängelset var igång fanns det en fotbollsplan där många korpenlag har spelat mot fångarnas egna lag. Vi vill att utomhusytan ska ge plats åt bland annat marknader, odling, sport, lek, konst och möten.
Direktörsvillan ligger i en mindre parkmiljö med gamla träd som har ett visst bevarandevärde. Denna del av fängelsefastigheten är en av få gröna miljöer längs med Lundavägen i dagsläget. Parken hade kunnat bli en plats för odling, lek och avkoppling för besökare och boende i närheten.
Cellbyggnaden
Cellbyggnaden består av ungefär 150 celler, där de flesta är runt 6-7 kvadratmeter stora. Det finns även större rum, som personalrum, matsal, kök, aula, besöksrum, kontor, förråd m.m. Korridorerna är förhållandevis breda eftersom golven mellan våningsplanen var öppna i hela fastigheten när den byggdes (som i många gamla fängelser där vakterna skulle kunna ha uppsyn över flera våningsplan samtidigt och där cellerna låg på rad med en loftgång runtom). De öppna våningsplanen täcktes igen under 60- och 70-talet och därför är den användbara ytan större idag än vad den var när fastigheten byggdes.
Vad gäller möjligheterna inuti själva byggnaden är de såklart något begränsade eftersom man inte kan riva alla väggar mellan cellerna, dels på grund av det kulturhistoriska värdet och dels då många av väggarna är bärande. Väggarna mellan cellerna och korridorerna är också bärande. Det gör att fängelsets karaktär och ursprungliga utförande i mångt och mycket kommer bevaras, vilket också ger lite speciella förutsättningar för de som är intresserade av att ha verksamhet i fastigheten. Härlanda fängelse är ett gott exempel på att det är möjligt, eftersom det är nästintill identiskt och idag inhyser bland annat kontor och kulturhus. Där har de lyckats uppnå en balans mellan att skapa användbara utrymmen samtidigt som de har bevarat fängelsets ursprungliga arkitektur och utformning.
Varför blir det inte hyresbostäder?
I dagsläget ser det inte ut att bli bostäder, i alla fall inte i cellbyggnaden. Under åren sedan MKB köpte fängelsefastigheten har ett antal försök gjorts för att kunna omvandla och utveckla fängelsefastigheten till ett bostadsområde. Ökande byggkostnader, svårighet att säkerställa hantering av skyfall och att fängelset är kulturhistoriskt värdefullt har gjort arbetet svårt, både funktionellt och finansiellt. MKB vill därför sälja fängelset.
Om Backa-aktier, kostnad och finansiering
Vad kostar fängelset?
Det vet tyvärr inte vi heller! Detta då MKB inväntar beslut från Malmö stad för att få tillåtelse att sälja fastigheten. Efter detta beslut tagits inväntar vi prislappen på fastigheten. Den enda kostnad vi vet i nuläget är att MKB köpte fängelsefastigheten 2017 för cirka 55 miljoner kronor.
Hur ska köpet och driften finansieras?
När förutsättningarna för försäljning och köp är fastställda, så kan vi bygga finansieringsmodellen med eget kapital och lån. Driften kommer att finansieras av hyresintäkter.
I april 2025 öppnade Backa Kåken upp för möjligheten att bli delägare i vårat gemensamma fastighetsbolag, genom att köpa Backa-aktier. Du kan läsa mer om det här.
Varför säljer ni aktier?
Försäljningen av Backa-aktier möjliggör att vi kan bygga eget kapital till vårt gemensamma fastighetsbolag.
Har du någon fråga som du inte hittar svar på här kan du kontakta oss på info@backakaken.se