
Vad?
Från fängelset till slott…
Det före detta Centralfängelset på Kirseberg (cellfängelset, de kringliggande byggnaderna och marken) stängde 2015 för att det var för gammal standard och inte uppfyllde kraven på modern kriminalvård. 2017 köptes fastigheten av MKB med avsikt att bygga bostäder.
Backa Kåken startades av personer som, nog likt de flesta, har cyklat förbi fängelset och undrat: “Varför står de vackra byggnaderna fortfarande tomma? Och varför gör vi inget för att ändra på det?”.
Inspirerade av nationella och internationella exempel arbetar vi med en lösning som bygger på kollektivt ägande, förvaltning och finansiering – som ett sätt att skapa och bevara kulturella, miljömässiga och sociala värden med och för lokalsamhället.
Under 2023 inledde vi därför en process där vi tillsammans med boende i området, MKB och representanter från Malmö stad började utforska platsens framtid och potential. Vi fokuserade särskilt på cellfängelset – den byggnad som varit svårast för MKB att hitta en ekonomiskt hållbar lösning för. Utifrån en medborgardialog, co-designprocesser med intresserade verksamheter och en pilotstudie av fastigheten har vi utvecklat ett hållbart koncept för en gemensamt ägd och driven mötesplats – ett centrum för social, kreativ och småskalig verksamhet.
Nu när MKB visat intresse för att sälja hela fastigheten ser vi en större möjlighet – att tillsammans skapa ett helt kvarter. Föreställ dig – vi öppnar upp fängelset och skapar en plats där människor i alla åldrar kan mötas, arbeta, skapa, leka, vila, uppleva konst, spela musik, rasta hunden, brygga öl, och lära sig nya saker. Målet är att skapa liv och mening i byggnaden genom initiativ som är öppna, inkluderande och förankrade i det lokala engagemanget. Tänk dig en urban allemansrätt där alla får vara, alltså den totala motsatsen till fängelse!
Är det ambitiöst? Ja, det är det – men tillsammans gör vi det möjligt!



Varför?
6 anledningar varför det är en bra ide att vara med:
Öppna upp byggnaden och kvarteret – Efter nära ett sekel av otillgänglighet har vi möjlighet att omvandla platsen till ett öppet, levande och inkluderande kvarter och mötesplats för Malmöbor och besökare.
Återbruka istället för att riva – Att renovera och ge nytt liv åt gamla byggnader minskar miljöpåverkan och visar på hållbart stadsbyggande.
Skapa lokalt värde – Istället för vinstutdelning, återinvesterar vi lokalt och kan prioritera sociala, kulturella och miljömässiga värden för denna och kommande generationer.
Skapa en demokratisk stadsutveckling – Som medlemmar och delägare får vi möjlighet att utveckla platsen tillsammans. Vi kan öva upp vår föreställningsförmåga, stärka delaktigheten i stadsutvecklingen och visa vilken rätt och möjlighet var och en har till inflytande i sin livsmiljö.
Bevara kulturarv – Fängelset är en viktig del av vår stadsbild och historia. I stället för att radera det förflutna kan vi tillsammans skriva ett nytt kapitel.
Skapa plats – Skapa ekonomiskt tillgängliga platser och ytor för olika människor och verksamheter och en plats för gemenskap, solidaritet och samarbete där alla kan mötas på samma villkor.

