Om oss
Backa Kåken är en ideell förening och en ständig växande grupp/rörelse av människor och organisationer i Kirseberg och Malmö som sedan hösten 2023 mobiliserat kring att gemensamt äga och utveckla det förre detta fängelset på Kirseberg. Vi har haft hundratals samtal med boende, föreningar, arkitekter och tjänstepersoner och är inspirerade av liknande initiativ i Sverige och internationellt.
I våra nätverk finns bred kompetens kring kooperativ finansiering, arkitektur, gräsrotsmobilisering och verksamhetsutveckling med stor lokalkännedom och massor av kärlek till Malmö.
Du kan läsa mer om föreningens historia och vad vi har gjort hittills här.
Vår vision
Vi tror att vi i framtiden behöver fler möjligheter att bli aktiva medägare i de samhällen vi lever i. Backa Kåken är en plats för drömmar om vilket samhälle vi vill leva i, och som vi vill lämna över till nästa generation. Vi tror att en del av det handlar om hur vi utvecklar platser i samverkan, inte bara mellan myndigheter, utan också med boenden i staden. Med Backa Kåken vill vi ge oss (och med oss menar vi också dig som läser det här) chansen att ta tillbaka lite av det där handlingsutrymmet där vi kan utveckla en plats tillsammans, lära oss av processen och på sikt ge stadsdelen, och Malmö, ett levande plats som vi äger kollektivt.
Vår dröm är att omvandla ett fängelse till ett slott, varken mer eller mindre – ett socialt, kreativt och kulturellt nav som vi kan låta växa fram som en symbol för morgondagens demokrati. Den här drömmen är för vacker för att hålla för oss själva. Därför bjuder vi in dig med engagemang för Kirseberg och för Malmö att bli medlem, donera en slant eller bli aktiv i föreningen.



Stadgar och styrelsen
Utdrag ur Backa Kåkens stadgar:
§2. Syfte, mål och uppgift
Backa Kåken är en ideell, religiöst och partipolitiskt obunden förening. Föreningen Backa Kåken har som främsta ändamål att möjliggöra gemensamt lokalt förankrat köp, drift och utveckling av den fd fängelsebyggnaden på Kirseberg, Malmö, för att skapa en social, kreativ mötesplats för olika verksamheter, möten och kultur.Syftet är också att bidra till, och möjliggöra, en hållbar, inkluderande stadsutveckling utifrån sociala och lokala perspektiv som skapar värde för lokalsamhället.
Styrelsen 2025 ser ut som följande:
Ordförande: Tom Roodro
Sekreterare: Sandra Qvarfordt
Kassör: Nils Phillips
Ledamöter: Britt Jürgensen, Ellen Aurell, Staffan Ekman och Matilda Regell